Kaak-fysiotherapie

Kaakgewrichtsklachten, ook wel craniomandibulairedysfunctie (CMD) genoemd, kunnen verschillende oorzaken hebben. Bij de behandeling van dergelijke klachten kan de fysiotherapeut geraadpleegd worden. Dit vooral om te onderzoeken of de klachten een oorzaak hebben anders dan zuiver tandheelkundig of kaakchirurgisch.

Ook kunnen de gevolgen van CMD, bijv. hoofd- en nekpijn en bewegingsstoornissen van de kaakgewrichten (te veel of te weinig beweeglijkheid of ongecoördineerd bewegen) met behulp van fysiotherapie behandeld worden. Een veel voorkomend probleem bij CMD is de overmatige spierspanning van de kauwmusculatuur (klem- en knars gewoonten).

Met behulp van specifieke ontspanningsoefeningen kan de fysiotherapeut trachten om meer “spierbewustzijn” te ontwikkelen bij de patiënt. Ook worden patiënten die een kaakgewrichtoperatie (bijv. een arthroscopie of een onderkaak correctie) nabehandeld. Hierbij richt de fysiotherapeut zich vooral op verminderen van bewegingsvrees, oefeningen ter verbetering van de beweeglijkheid en het verstrekken van adviezen ten aanzien van het opbouwen van de belasting.

115010_nl_editor-photo38